Lifli Besin Tüketiminin Faydaları Nelerdir?

lifli gıdalar, lifli besinlerin faydası, lifli besinler faydalı mı

Sindirim sisteminin normal ve sağlıklı çalışmasına katkı sağlayan lif açısından zengin besinler, son zamanlarda uzmanlar tarafından sıklıkla önerilen besinler arasında yer alıyor. Sağlık sorunu olmayan bir kişi günde yaklaşık 25-30 gram lif tüketmelidir.

Lifli yiyecekler; Suda çözünür ve çözünmez olmak üzere iki gruba ayrılır. Çözünmeyen lifli gıdalar kabızlığı önler ve besinlerin bağırsaklardan geçişini hızlandırır. Çözünür lifli gıdalar kolesterol seviyelerini düşürebilir ve şeker emilimini geciktirebilir. Lifli gıdaların türü ne olursa olsun, sağlığımız için çok faydalıdırlar. Bununla birlikte, bağırsaklarımızda en iyi fermente olan lifli gıdalar çözünürdür. Sağlıklı bir yaşam sürmek ve ileriki yaşlarda oluşabilecek hastalıkları önlemek için egzersiz ve beslenmeye çok önem vermeliyiz.lifli gıdalar, lifli besinlerin faydası, lifli besinler faydalı mı

Lif bakımından zengin gıdaların sağlığa faydaları

Kilo vermek isteyenler için lifin harika bir seçenek olduğunu söyleyebiliriz. Lifli besinlerin tüketim sırasında diğer besinlere göre daha sık çiğnendiği gözlemlenmiştir. Daha çok çiğnenerek tüketilen bu lifli gıdanın sindirimi ve vücuttan atılması çok daha kolaydır.

Uzun süre tok hissetmenizi sağladığı bilinen lif, gün içerisinde fazla yemek yemenizi engeller. Bu nedenle daha az kalori tüketmeye yardımcı olur. Midede daha uzun süre kalmak, daha sonra acıkmanıza neden olur.

Lif, diyabetli kişilerde kan şekeri emilimini ve insülin salgısını azaltarak tip 2 diyabet riskini azaltır. Şeker hastaları için lifli gıdalar da önerilir.

Kalp damar sağlığı için oldukça faydalı olan lif, kandaki kötü kolesterol seviyelerini düşürerek kolesterol seviyelerinin düşmesine yardımcı olur. LDL seviyelerini azaltır.

İltihabı önleyen lif, düzenli tüketildiğinde tansiyon dengesinin korunmasına yardımcı olur.

Kolon kanseri başta olmak üzere vücudumuzda meydana gelebilecek birçok kanser türüne karşı koruyucu olan lif, kansere karşı da koruyucudur.

Bağırsak ve sindirim sistemi hastalıklarına ek olarak, hemoroid için faydalı olan lifli gıdaları diyetinize dahil etmek faydalıdır.

Lifli besinler yemek bağırsak fonksiyonunu destekler ve kabızlığı önler,

Vücuttaki enfeksiyon ve iltihapla savaşır, mikropların vücuttan atılmasına destek olur.

Sağlıklı beslenmek ve lifli gıdalara öncelik vermek sadece yaşam kalitenizi artırmakla kalmayacak, yaşam sürenizi uzatmanıza da yardımcı olacaktır.

Lif içeren gıda alternatifleri;

Bezelye… Bezelye hem kalorisi düşük hem de yoğun lif yapısına sahip olduğu için sağlıklı beslenenler ve kilo vermek isteyenler tarafından tercih edilmektedir. K, C, B6, A, tiamin, manganez, folat ve protein vitaminleri içeriğinden dolayı sağlık için de oldukça faydalıdır.

Avokado… Avokado, çeşitlerine göre farklı lif yapısına sahip bir besindir. C, E, B6, K vitaminleri, folat ve potasyum içeren avokado, lif yapısı sayesinde kalp sağlığının korunmasına da yardımcı olur.

Enginar… Kilo vermek isteyenler için oldukça faydalı olan enginarın kalori içeriği oldukça düşüktür. A, E, C, B ve K vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, magnezyum ve kalsiyum içerir.

Brüksel lahanası… Antioksidan ve iltihap önleyici özelliklere sahip olan Brüksel lahanası, lif oranı yüksek olduğu için beslenmenize dahil etmeniz gereken besinler arasında yer alıyor. Brüksel lahanası B1, B2, B6, C ve K vitaminlerinin yanı sıra folik asit ve manganez içeren yapıları nedeniyle sağlığımız için çok faydalıdır.

Nohut… Omega 3 ve Omega 6 yağ asitlerini içeren nohut, lifli yapısından dolayı birçok faydaya sahiptir. Nohut, protein, bakır, folat ve manganez yapısı sayesinde bağırsaklar ve sindirim sistemi için oldukça etkilidir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*