Gıda İntoleransı Nedir?

gıda intoleransı, gıda intoleransı ne demek, gıda intoleransı neden olur

İnsan vücudu bazı besinleri sindirse de diğerlerini tamamen sindiremez. Bu besinler alerjik değildir ancak vücut onları sindiremediği için yorgunluk, migren ve uyku gibi reaksiyonlara neden olurlar. Gıda intoleransı olarak adlandırılan bu durum, basit bir testle kolayca tespit edilir.

Sürekli yorgun bir ruh halindeyseniz ve nedenini çözemiyorsanız veya sürekli diyet yapıyorsanız ve kilo veremiyorsanız, gıda intoleranslarınız olabilir. Bunu öğrenmenin en kolay yolu, bir gıda intoleransı testi yaptırmaktır.gıda intoleransı, gıda intoleransı ne demek, gıda intoleransı neden olur

Bağırsak florasının ihlali, kullanılan ilaçlar veya önceki uygunsuz diyetler intoleranslara neden olur. Vücutta belirli enzimlerin bulunmaması da vücutta bu reaksiyona neden olabilir.

Teşhis yöntemleri

Kronik yorgunluk, migren ve sürekli uyku hali olan kişilerde gıda intoleranslarından şüphelenilebilir. Ayrıca düzenli bir diyete rağmen kilo veremeyen hastalar gıda intoleransları açısından değerlendirilebilir. Yiyecek tahammülsüzlüğü egzama gibi çeşitli cilt rahatsızlıklarını da tetikleyebilir.

Gıda intolerans testi için hastadan kan alınır ve laboratuvarda analiz edilir. Bu muayene sırasında hastanın birçok besin bileşeninden hangisine duyarlı olduğu kontrol edilir.

Bu testin sonucu hastanın hangi yiyeceğe ne kadar duyarlı olduğunu ve hangi seviyede olduğunu gösterir. Hasta tüm besin maddelerine karşı aynı duyarlılığa sahip olmayabilir. Bazı yiyeceklerin bir sonucu olarak cilt rahatsızlıkları ortaya çıkarken, diğerlerinde daha hafif semptomlar olabilir.

Diyet yapan biri bu testi geçebilir mi?

Diyet yapmak isteyenler de sınava girebilirler. Hastanın kan tahlillerinde sorun yoksa, kan şekeri seviyesi normalse, guatr yoksa, düzenli egzersiz yapıp kilo veremiyorsa gıda intolerans testi yapılabilir. Bu sayede metabolizmayı hızlandıran veya yavaşlatan besinleri öğrenebilirsiniz.

Gıda alerji testinden farkı var mı?

İmmünoglobulin E (IgE) adı verilen bir madde alerji testlerinde test edilir ve immünoglobulin G (IgG), bağışıklık sistemi için bir gıda intolerans testinde test edilir. Besin alerjileri için besinler diyetten çıkarılır ve tekrar değiştirilmez.

Tedavi yöntemleri

Test sonucunda gıda intoleransına neden olan gıdalar geçici olarak diyetten çıkarılır. Bu besinler belirli bir süre tüketilmez ve daha sonra yavaş yavaş insan diyetine eklenir. Besin seviyeleri, diyetten çıkarılan yiyeceklerin yerine konması için önemlidir.

Gıda intoleransları için yeme alışkanlıkları dört farklı seviyede gruplandırılmıştır. Floranın düzenlenmesi için diyet sırasında birinci basamak besinler sekiz hafta boyunca tüketilmez. Dördüncü seviyede, bazı yiyecekler bir doktor tarafından 32 haftadan bir yıla kadar değişen sürelerle yasaklanabilir.

Beslenme alışkanlıklarını yeniden oluşturarak, flora ve bağırsak sisteminin daha iyi çalışması sağlanır. Alternatif yiyecekler, günlük tüketimin dışında kalan yiyecekler ile değiştirilebilir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*