Fazla Tuz Tüketiminin Zararları

fazla tuz tüketimi, tuz tüketiminin zararları, fazla tuz tüketiminin zararları neler

Günlük tüketmeniz gereken tuz miktarı

Tuz miktarı, sağlıklı bir insanın günde kişi başı 5 gram tüketmesi gerekirken, bugün Türkiye’de bildiğiniz üzere tuz alımındaki azalma 18 gramdır. Herhangi bir genetik yatkınlığa dayanmayan ve sonradan edinilen tuzlu yeme alışkanlıklarından kurtulmak, doğrudan veya dolaylı olarak tuzun neden olduğu hastalıklardan korunma anlamına gelir.fazla tuz tüketimi, tuz tüketiminin zararları, fazla tuz tüketiminin zararları neler

Vücudumuz neden tuza ihtiyaç duyar?

Mutfakta kullandığımız sofra tuzu, sodyum klorür adı verilen bir bileşikten oluşur. Yüzde 60 klor, yüzde 40 sodyum. Sodyum, hücre içindeki ve dışındaki sıvı ve asit-baz dengesini kontrol eder. Tuz, vücudumuzda yüzde 60 su olan su dengesini sağlar. Bu bağlamda tuz, gerekli miktarda alınması gereken çok önemli bir mineral olarak atılır.

Vücudun ne kadar tuza ihtiyacı var?

Günlük ortalama minimum sodyum gereksinimi 500 mg olmasına rağmen almanız gereken tuz miktarı yaklaşık beş gramdır (2.4 gram sodyum). Günlük tuz alımının yüzde 75’i işlenmiş gıdalardan gelirken, tuzun yüzde 10-15’i öğle yemeğinden geliyor. Vücudun ihtiyacından daha fazla tüketilen tuz, hipertansiyon ve damar sertliği başta olmak üzere birçok kalp ve damar hastalığına neden olur.

Tuzun zararlı etkisi ne kadar sürer?

Bir süre vazgeçmek tam olarak doğru değil. Ancak gerçek şu ki, kardiyovasküler hastalık ve hipertansiyon için önemli risk faktörlerinden biri aşırı tuz alımıdır. Ağır tuzu tüketen kişinin başka risk faktörleri varsa (örneğin, aşırı kilolu olma, yüksek kan yağı, sigara içme, hareketsiz yaşam tarzı) tuzun olumsuz etkileri daha sık görülür.

Tuz kan basıncını nasıl etkiler?

Kesin mekanizma bilinmemektedir. Aşırı tuz alımı vücutta su tutulmasına neden olur. Vücuttaki su miktarı arttıkça tansiyon yükselir ve hipertansiyon oluşur. Öte yandan aşırı tuz alımı, adrenal bezlerden ouabain adlı bir hormonun salgılanmasını tetikler. Bu hormon, arterlerin küçülmesine ve kan basıncının yükselmesine neden olur.

Tuz böbreklerde nasıl çalışır?

Böbrekler vücudun tuz dengesini sağlar. Alınan tuzun yaklaşık% 99,5’i böbrekler tarafından yeniden emilir. Çok fazla tuz tüketilirse, böbrekler su-tuz dengesini sağlamada güçlük çeker ve zamanla böbrek fonksiyonu üzerinde olumsuz etkiler ve yüksek tansiyon gelişebilir.

Tuz alımımızı kontrol ederek hangi hastalıklardan korunabiliriz?

Bu şekilde kendinizi hipertansiyon, ateroskleroz ve buna bağlı kardiyovasküler hastalıklardan koruyabilirsiniz. Hipertansiyon riskini azaltmak, hipertansiyonun hedef organlarından biri olan böbreklere zarar verme olasılığını da azaltır. Ek olarak, aşırı tuz alımının diğer bazı hastalıkların gelişimini tetiklediğini iddia eden birçok yayın vardır. Bunlar mide kanseri, böbrek taşları, osteoporoz, astım atakları ve serebrovasküler hastalıkların (felç gibi) gelişimini içerir. Gördüğünüz gibi, tuz alımını fizyolojik düzeyde sınırlamak aslında birçok hastalıkla mücadelede önemli bir adımdır.

Tuz eksikliği hangi sağlık sorunlarına neden olur?

Tuz eksikliği genellikle su dengesizliği ile birlikte görülür. İshal, kusma, artan terleme ve sık diüretik kullanımı ile mutlak bir tuz eksikliği ortaya çıkar. Başka bir deyişle, sodyum tuzu eksikliğine baş ağrısı, bulantı, kusma, bilinç değişiklikleri, epileptik nöbetler ve koma eşlik edebilir. Hastalar, sodyum eksikliğinin derecesine ve düzeyine bağlı olarak bu semptomları değişen derecelerde geliştirir. Yavaş gelişen sodyum eksikliğinde yukarıda bahsedilen semptomlar çok belirsiz olsa da, hızla gelişen bir tabloda semptomlar çok daha şiddetli olabilir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*