Burun tıkanıklığı nedir?

Solunum sisteminin başlangıç   noktası olan ve içeri giren havanın ciğerlere ulaşmadan önce ısıtıldığı, nemlendirildiği ve arındırıldığı organın bozulmasına burun tıkanıklığı denir.

Burun tıkanıklığı nefes almayı zorlaştıran, normal bir gün geçirmeyi veya uykuyu imkansız hale getiren bir rahatsızlıktır. Aynı zamanda kişiyi koku alma fonksiyonunun zayıflaması ve solunum mekanizmasının kesintiye uğraması gibi birçok olumsuz etkiye maruz bırakır. Oldukça basit kabul edilen ve göz ardı edilen burun tıkanıklığı pek çok tatsız işleme ve sonuca yol açabilmektedir.

Yaşam kalitesini bozan burun tıkanıklığı, grip, mevsimsel değişiklikler veya yapısal anormallikler nedeniyle hem çocuklarda hem de yetişkinlerde ortaya çıkabilir.

Alerjiye bağlı burun tıkanıklığı tedavi edilmezse alerjik astım gibi solunum problemleri ortaya çıkabilir.

Bununla birlikte ciddi sorunlar ortaya çıkarsa ve tekrarlayan bir burun tıkanıklığı sorunu varsa derhal tedavi edilmelidir.

Burun tıkanıklığının nedenleri nelerdir?

Burun tıkanıklığı, burun dokusunu tahriş etmesinden kaynaklanabilir. Soğuk algınlığı, grip veya sinüzit gibi enfeksiyonlar ve alerjiler, burun akıntısı ve burun tıkanıklığının yaygın nedenleridir.

Burun, araba egzoz dumanı gibi burun tahrişine bağlı olarak tıkalı olabilir. Bu duruma alerjik olmayan rinit denir. Nadiren de olsa tümörler burun akıntısına ve burun tıkanıklığına neden olabilir.

Bu faktörler, anatomik yapılardaki yapısal kusurlar ve ilişkili inflamasyon olarak kategorize edilebilir.

Burun tıkanıklığının olası nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

Sinüzit

Nazal septumun sapması

Cum

Türbin ödemi

saman nezlesi

Alkol,

Alerji

Soğuk algınlığı, soğuk algınlığı

Mevsimsel geçişler

Baharatlı yemekler

Burunda yabancı cisim

Hormonal değişiklikler

Grip,

Alerjik olmayan rinit

Hipertansiyon

Burun polipleri

Mesleki astım

Gebelik

Uyku apnesi

Churg-Strauss Sendromu

Tiroid bezi hastalıkları

Burun tıkanıklığı olan hastaların ağız yoluyla nefes almak zorunda kalması ve alınan havanın burun filtresinden geçmemesi nedeniyle bazı boğaz enfeksiyonları ortaya çıkabilir. Ağız kuruluğu oluşabilir. Horlama ve uyku sorunları yaşayabilirler. Fiziksel hareketler onlar için daha zor olabilir.

Burun tıkanıklığının belirtileri nelerdir?

Burnundan nefes alamayan kişi, nefes almak için ağzını kullanır. Horlama atakları geceleri ağzı açık uykuyla ortaya çıkar. Yetersiz uyku nedeniyle sürekli yorgunluk ve halsizlik yaygındır.

Burundan filtre edilemeyen havanın neden olduğu ağız kuruluğu ve boğaz enfeksiyonları oluşabilecek belirtilerdir. Burun tıkanıklığı ve burun akıntısı genellikle kuruluk, kaşıntı ve hapşırma semptomlarına eşlik eder.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*