Bellek Türleri Nelerdir?

bellek türleri, bellek türleri ve özellikleri, bellek çeşitleri

Bilgisayarlarda birçok bellek türü bulunabilir. Bu bellek türleri: ROM, RAM, PROM, EPROM, Flash Bellek, Önbellek olarak sıralanabilir.

Salt okunur bellek (ROM)

ROM, programların bir bilgisayarda kalıcı olarak depolandığı salt okunur bir bellek türüdür.

ROM’lar, üretici veya kullanıcı tarafından değiştirilmelerini engelleyen yazılım talimatları içerir. Bu nedenle, geçici bellek olarak kabul edilmez. Yani elektrik kesintisi veya bilgisayarın yeniden başlatılması gibi durumlarda bile ROM verileri kaybolmaz.bellek türleri, bellek türleri ve özellikleri, bellek çeşitleri

Rastgele erişim belleği (RAM) Programlanabilir salt okunur bellek

RAM genellikle bir bilgisayarda ana bellek veya ana depolama olarak kullanılır. Uygulamaları ve verileri yüklemek, görüntülemek, yönlendirmek için bir çalışma alanıdır.

RAM’e bilgi yazmak ve istenirse bu bilgilere erişmek için tasarlanmıştır. RAM’de saklanan bilgiler değişebilir. Unutulmamalıdır ki RAM’deki bilgilere erişim, disklere veya disket sürücülere erişimle karıştırılmayacak kadar hızlıdır.

Buna rastgele erişim denmesinin nedeni, belleğin herhangi bir bölümündeki verilere sıralanmadan aynı anda erişilebilmesidir.

İki tür RAM vardır. Bunlar;

DRAM (Dinamik RAM)

Sürekli değişen bir yapıya sahip olan ve periyodik şarj gerektiren bir rastgele erişimli bellek türüdür. Bu da diğer bellek türlerine göre ucuz olduğu için tercih edilme nedenlerinden biridir.

SRAM (statik RAM)

Elektrik varken verileri depolayan bir bellek türüdür. DRAM’den farklı olarak, bilgilerin sürekli güncellenmesi gerekir. Bu, SRAM’lerin daha hızlı olmasının ana nedenlerinden biridir. Genellikle bilgisayarın önbelleğinde kullanılır.

Programlanabilir Salt Okunur Bellek (PROG)

Temelde ROM tipi ile aynı fonksiyonlara sahip olan PROG, sadece bir kez programlanabilen salt okunur bir hafızadır ve programlama sonrasında hiçbir değişiklik veya silmeye izin verilmez.

Silinebilir Programlanabilir Salt Okunur Bellek (EPROM)

Genel olarak, bir PROM’a benzer işlevlere sahip bir EPROM bellek türü, birçok kez silinebilme ve programlanabilme özelliğiyle ayırt edilen bir tür kalıcı bellektir. Yani elektrik kesintisi gibi durumlarda veriler silinmez.

Flaş sürücü

Flash bellek, yeniden yazılabilir, kararlı ve taşınabilir olması nedeniyle en çok tercih edilen bellek türlerinden biridir. Ayrıca flash bellek, yüksek hızı, dayanıklılığı ve düşük güç tüketimi nedeniyle birçok öğe için en çok tercih edilen bellek türlerinden biridir.

Ön bellek

Önbellek adı verilen tür, aslında SRAM’den oluşan bir bellek kümesidir. Yani üzerinde çalışmayı planladığınız veriler önce buraya taşınır ve işlenmeye hazırlanır. Ek olarak, önbellek genellikle mikroişlemcilerde bulunur ve bir mikroişlemcinin hızını belirlemede büyük etkisi vardır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*