Bellek Düzeneği Nedir ve Unutkanlık Neden Olur?

bellek düzeneği, bellek çeşitleri, unutkanlık nedenleri

Hafıza mekanizması beyinde üç tipte uygulanmaktadır. Kısa süreli bellek, çok kısa süreli bellek ve uzun süreli bellek olarak üçe ayrılır. Çok kısa süreli bellek mekanizması, bir yerde okuduğunuz metni veya duyduğunuz sayıları yazana kadar kullanılan bellektir. Burada gereksiz yere hafızayı işgal etmemek için işlenir ve unutulur. Kısa süreli bellek mekanizmasında, beyin bilgiyi 20 ila 60 dakika arasında saklar. Gerektiği kadar tekrarlanan bilgiler uzun süreli belleğe aktarılır. Tekrarlanamayan kısa bellek mekanizmasındaki bilgiler unutulacaktır. Uzun süreli bellek mekanizmasındaki bilgiler, sıklıkla tekrarlanan ve sıklıkla telaffuz edilen bilgilerdir. Bilgilerin kısa bellek mekanizmasından uzun süreli bellek kısmına aktarılmasıyla gerçekleştirilirler.bellek düzeneği, bellek çeşitleri, unutkanlık nedenleri

Peki bu durumda hafıza kaybı nasıl oluyor?

Unutkanlık nasıl oluşur?

Amnezi olan kişilerde sorunun nedenini araştırmak için beyin ve davranış arasındaki ilişkiyi gözlemleyen testler yapılır ve teşhis konur. Bu testler sonucunda unutkanlık; Beyin hasarı, hormon eksikliği veya vitamin eksikliği gibi sorunlardan kaynaklandığı bulunmuştur.

Unutkanlık günlük yaşamda çok doğal bir sorundur. Çok sık tekrarlanmazsa sorun olmaz ve dikkat dağınıklığı, uykusuzluk, mutsuzluk gibi durumlarda görülebilir. Bununla birlikte, yaşam kalitenizi düşüren sık unutkanlık ve önemli verileri hatırlamakta güçlük çekmek de ciddi bir sorunun işareti olabilir.

Tiroid hormon dengesizliği, B12 vitamini ve D eksikliği gibi problemlerden de kaynaklanabilen unutkanlığın nedeni göz önünde bulundurularak bazı önlemler alınabilir.Stres, depresyon, anksiyete bozuklukları da unutkanlığa neden olabilir.

Tüm bu sağlık sorunlarının yanı sıra şiddetli depresyon, Alzheimer hastalığı, bunama gibi durumlarda ve teknolojik cihazlarla uzun süreli unutkanlığa neden olurlar.

Unutkanlıktan kurtulmak için öneriler;

Zihninizi açan ve düşündüren aktiviteler yapmak hafızanıza olumlu etki yapacaktır. Bulmacalar nasıl çözülür…

Diyetinizde bazı değişiklikler yapmanız gerekebilir. Balık ve kakao gibi unutkanlığı teşvik eden yiyecekleri tercih etmelisiniz; Rafine karbonhidratlardan ve ilave şekerlerden uzak durmalısınız.

Alkol ve sigara içmekten kaçınmalısınız.

Stresi hayatınızdan çıkarmaya çalışmalısınız.

Düzenli egzersiz, beyninizin düzgün çalışmasını sağlayarak unutkanlık problemlerinden kurtulmanıza yardımcı olabilir.

Uyku düzeninize ve uyku kalitenize dikkat etmelisiniz.

Yoga ve meditasyon gibi stresten kurtulmanızı ve fiziksel olarak hareket etmeye başlamanızı sağlayacak aktivitelere katılmak da unutkanlığı azaltmaya yardımcı olabilir.

İdeal kilonuzda olduğunuzdan emin olun. Beyin ve obezite arasındaki bağlantı göz önüne alındığında, aşırı kilonun hafıza ile ilişkili olduğunu söyleyebiliriz. Beynin fonksiyonlarını en sağlıklı şekilde düzenleyebilmesi için kilo vermek gerekir.

D vitamini seviyenizi kontrol altında tutmak hafızanız için önemlidir. Doktorunuzdan kan testi isteyerek D vitamini ihtiyacınızı yakından izlemelisiniz.

Unutkanlığa faydalı besinler

Unutkanlığı ve hafıza zayıflığını ortadan kaldırmak için beyin dostu olduğu düşünülen ve yemek planınıza mutlaka eklemeniz gereken besinler;

Zerdeçal: Zerdeçal, doğal ve güçlü bir antioksidandır. Beyne oksijen sağlamaya yardımcı olur ve öğrenmeyi destekler.

Yeşil yapraklı sebzeler: ıspanak, pazı, brokoli, lahana, maydanoz A, K ve C vitaminleri açısından zengindir, bu nedenle unutkanlığa iyi gelir.

Yağlı Tohumlar ve Kuruyemişler: E vitamini içeren yağlı ceviz, badem, fındık, keten tohumu ve çörek otu vitamin, mineral ve yağ asitleri içerdiklerinden hafıza için çok etkilidir.

Yaban mersini: Anti-inflamatuar ve antioksidan içeriği ile yaban mersini beyin yaşlanmasını yavaşlatır ve hafıza için faydalıdır.

Balık türleri ve balık yağları: Beyin üzerindeki etkileri ile bilinen sağlıklı yağ asitleri olan omega-3’ün kaynağı balık ve balık yağlarını tüketmelisiniz.

Kakao: Beyin işlevini destekleyen flavonoidler, yaşlanmayla azalan zihinsel performansın hızlanmasına yardımcı olur,

Yumurta sarısı: B vitaminleri, folik asit ve kolin gibi maddeler içeren yumurta sarısı hafızayı geliştirmede oldukça etkilidir.

Kemik suyu: Düzgün pişirildiğinde oldukça faydalı olan kemik suyu, bağışıklık sistemini güçlendirebilecek bir yapıya sahiptir. Kemik suyu, beyin ve yağ dokusunu etkilediği için düzenli olarak tüketilmesi gereken besinlerden biridir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*