Antrenman Yaparken Nabız Nasıl Olmalı?

antrenman yapımı, dozunda antrenman yapımı, antrenman ve nabız

Sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek isteyenler için dengeli bir diyet ve düzenli egzersiz vazgeçilmezdir. Eğitim faaliyetleri kişilerin yaşına, cinsiyetine, fiziksel durumuna ve sağlığına bağlı olarak hazırlanmalıdır. Kontrolsüz ve bilinçsiz yapılan egzersizler kalp krizi gibi ciddi sorunlara yol açabileceğinden, programın kalp atış hızı dahil her ayrıntıya göre ayarlanması gerekir. Bilinçsiz çalışma, olası yaralanma ve travmaların yanı sıra kalp krizlerine de yol açar. Antrenmanınız sırasında antrenmanınız, nabzınız maksimum seviyeye ulaşmayacak şekilde programlanmalıdır. Kalbin dakikada kaç kez attığını ölçen kalp atış hızı, egzersiz sırasında çok önemli bir değerdir. Çalışırken en basit kalp atış hızı kontrolü konuşmaktır. Bir konuşma sırasında nefessiz kalırsanız, egzersizin hızını yavaşlatmanız gerektiğini bilin.antrenman yapımı, dozunda antrenman yapımı, antrenman ve nabız

Nabız nasıl hesaplanır?

220’den yaşınızı çıkarın. Sonucu 0,7 ile çarpmalısınız. Örneğin; Diyelim ki bir sporcu 30 yaşında. Bu işlem sonucunda elde edilen sonuç 133’e eşittir. Buna göre kalp atış hızı 135 ve üzerini geçmemelidir. Bu yöntem ile olması gereken maksimum kalp atış hızını belirleyebilirsiniz.

Profesyonel sporcuların yer aldığı bir yarışma düşünün. Bu profesyonel sporcuların tümü, bir yıl süren eğitimden geçer. Amatör bir sporcu olarak profesyonel sporcularla rekabet ediyorsanız, fizyolojik sınırlarınızı genişletiyorsunuz. Kalbin ritmi ve nabzın ihlali maksimum olacaktır. Bu durum ölüme kadar gidebilir.

15-20 yıllık spor tecrübeniz yoksa ve 40 yaşın üzerinde değilseniz, sporun kalbe iyi geldiğine inanarak, mümkün olduğunca rekabetçi sporlardan ve çok çalışmaktan kaçınmalısınız. Vücudunuzu alışılmadık aktiviteler yapmaya zorlarsanız, fibrilasyon adı verilen ani bir kalp durması kaçınılmazdır.

Spor yaparken dikkat edilmesi gerekenler;

Çalışmalarınıza kesinlikle ısınma ile ve yavaş bir tempoda başlamalısınız. Zamanla, aktivitenizi ve hızınızı artırabilirsiniz. Böylece nabzınız, nabzınız yavaş yavaş artacak ve kalbinizi fazla çalışmaktan koruyacaktır.

Antrenmandan önce ısındığınız için antrenman sonrası soğuma hareketlerini de ihmal etmemelisiniz. Bu sayede ani bir kalp atış hızınız olmaz ve kalbinizi zorlamadan ideal seviyeye getirebilirsiniz.

Egzersizden hemen önce yemek yemeyin. Kalbinizi fazla zorlamamak için son öğününüzden en az 1-2 saat sonra egzersiz yapmalısınız. Bunu yaparak mide problemlerini de önlemiş olursunuz.

Dışarıda koşmayı tercih ediyorsanız, vücut ısınızı yükseltmeyecek sporcular için özel olarak tasarlanmış spor kıyafetleri kullanmanızı öneririz. Ayrıca mümkünse düz bir yolda koşmalı ve kalbinizi aşırı yükleyecek merdiven ve inişlerden kaçınmalısınız.

Grip, soğuk algınlığı veya uyuşukluk yaşarsanız antrenmanınızı erteleyin. Vücudunuzun yeterli direnç ve enerjiye sahip olması için egzersiz yapmakta ısrar etmemelisiniz.

Egzersizi tamamladınız ve duş almak üzeresiniz. Enerjinizi tazelemek için duş alırken çok sıcak su kullanmamaya özen göstermelisiniz. Bu, vücut ısısında daha da fazla artışa yol açacağından, kalp veya solunum problemleri kaçınılmazdır.

Spor yaparken hızlı kalp atışı, düzensiz kalp atışı, göğüs ağrısı, boyun, omuz ve kollarda rahatsızlık fark ederseniz bu konuyu ihmal etmemeli ve doktorunuza başvurmalısınız.

Eğitiminizi tamamladıktan sonra yorgunluk, halsizlik, baş dönmesi, bilek ve ayak bileklerinde şişme gibi sorunlar yaşıyorsanız spora bir süre ara vermeli ve sorunu doktorunuzla görüşmelisiniz.

Antrenman programınızı hacim (zaman, mesafe, tekrar, yük), sertlik (yoğunluk), hız (enerji, yapılan iş), yoğunluk (frekans) gibi tüm değişkenleri bilerek ve dikkate alarak hazırlamalısınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*